måndag 23 april 2012

ekologi


Ekologi - ekologi är läran som behandlar samspelet mellan de levande organismer och den miljön de lever i. Ekologin är en ganska ny lära i snabb utveckling.

Producent - är levande ting som tillför sin egen energi från solen. tillexempel sallad och bär.

Konsument - vi som konsumerar tillverkade produkter, vi är konsumenter.

Näringsväv - om näringskedjan blir för klyvnad så övergår det till en näringsväv. Alla näringsvävar ser olika ut, tillexempel en näringsväv på en skog är inte alls det samma som en på en äng. Ett stort samband mellan konsumerand och producerande organismer i ett ekosystem. Visar bland annat hu olika ämnen sprids och omvandlas i ett ekosystem.

Näringskedja - olika växter och djur äter varandra i ett ekosystem,för att få energi. En näringskedja är som vilken kedja som hels. De tar inte slut, det är en oändlig kedja. Tillexempel en svensk insjö näringskedja. Först kommer producenten (Alg). sedan växtätare (sötvattensmärla), köttätare (löja,aborre och gädda) sedan till sist toppkonsumenten (fiskgjuse).

Näringspyramid - Är vägen från växter till oss konsumenter. Eftersom den mesta av energin försvinner så kan det ändå bildas en näringspyramid. Man använder näringspyramider mest för att beskriva hurdan mycket mer energi det behövs för att framställa vegetabiliska föda.
 

Organismer - ordet står för allt som lever. tillexempel djur växter bakterier och virus.

Population - Man syftar på individer av en viss art, inom ett visst område. under viss tid.

Art - det finns olika arter av oss individer, tillexempel hundar är en annan art av individer än vad en katt är. men kan kan kolla närmare i vad arter är, som det finns olika arter av hundar. bulldog och pudel det är två olika arter inom arten hund.

Ekolog - en som forskar om samspelet i naturen.

Ekosystem - ett ekosystem är när djur, växter och nedbrytare som lever inom ett visst område tillsammans bildar ett så kallat ekologiskt system, alltså ett ekosystem.

Biotisk faktor - är levande faktorer som har inverkan på ett ekosystem. Ett exempel är om en varg dör och lägger sig på en plätt jord. Förändringen i omgivningen påverkar de arter som lever där och den ruttnande vargen drar till sig nedbrytare och asätare.

Abiotisk faktor - är icke-levande faktorer. Till dem hör jordens ph- värdet mängden närsalter i jorden, temperatur, nederbörd, vind och solljus. De två förstnämnda är kemiska faktorer medan de sista är fysikaliska. Andra abiotiska faktorer är till exempel nedbränning av en skog eller asfaltering av ett fält, vilka båda påverkar naturen på ett onaturligt sätt. För att till exempel ett ekosystem skall fungera, krävs abiotiska faktorer.
Habitat - är en viss miljö där en viss art kan växa och leva. alla arter kan inte växa på alla olika platser. vissa arter behöver vissa tillgångar som bara finns på vissa ställen.

Destruen - nedbrytare, organism som bryter ned död organisk substans. Hit hör heterotrofa mikroorganismer (bl.a. de flesta bakterier och många svampar) samt talrika mindre djur.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida