måndag 23 april 2012

träd

Trädet

Du planterar ett träd. Trädet växer sig större och som fullvuxet väger det ett ton. Försök förklara varifrån den största massan i trädet kommer. Så småningom kommer trädet att dö, förmultna och försvinna från platsen. Vart tog det egentligen vägen? Vad hände med beståndsdelarna i trädet efter det att det dött?


Jag har läst i läroboken att cirka 98 % utav trädets massa består utav grundämnena kol, väte och syre. Luften tar upp koldioxiden, och mineralerna och vattnet tas upp ifrån marken. Detta händer under de åren trädet håller på att växa. Dessa ämnen bildar sedan trädet, det vill säga blad, bark osv. Trädet växer med hjälp utav fotosyntesen. Solljus behövs för att trädet ska kunna växa. Så man kan säga att den största massan kommer ifrån vattnet i marken och energin från solens strålar.      När trädet efter många år dör tar det destruenterna hand om trädet, det vill säga, maskar, svampar osv. Vid nerbrytningen bildas molekyler som sedan kommer att tas upp av nya näringskedjor, av tillexempel andra djur och växter. detta funkar nästan som ett kretslopp.




1 kommentarer:

Klockan 20 maj 2022 kl. 04:41 , Blogger Floodis sa...

Hej!
Jag undrar var du har fått tag i den vackra bilden med trädet? Intresserade att få kontakt med dess upphovman för att få rättighet till den.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida