torsdag 31 maj 2012

16 miljömålen



1.Vilka av de 16 målen verkar svårast att uppnå?

 Jag tror att begränsad klimatpåverkan är den svåraste.


2.Vad är det som gör att de är svårast att uppnå?

 Vi som lever i lite rikare land är bortskämda med vissa saker. När vi är hemma så har vi tänt mycket lampor i våra hem, och på samma gång kanske vi har på tvättmaskinen och torkmaskinen medan vi kokar pasta på spisen och har inne kött i ugnen. Barnen sitter på varsina rum och spelar xbox medan datorn stå på. Och nere i tvrummet står tv på utan att någon är där. Det jag menar är att vi tänker inte på att släcka och stänga av på det ställen vi inte är eller använder just då. Då vi i Sverige är väldigt vana vid att leva ett prylrikt och välutvecklat samhälle så gör det oss väldigt beroende av alla våra resurser som väldigt många andra länder inte har. I vårt vardagliga hushåll tänker vi inte alltid på miljöns konsekvenser.


3. Välj tre av miljömålen. 

a)Beskriv kortfattat vad dina miljömål handlar om. 

Grundvatten av god kvalitet: Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag (riksdagens definition av miljökvalitetsmålet).

Levande skogar: Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas. Inriktningen är att miljökvalitetsmålet ska nås inom en generation (riksdagens definition av miljökvalitetsmålet).

Ingen övergödning: Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningar för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten (riksdagens definition av miljökvalitetsmålet).

b)Hur vi skall nå målet ?'
 

Grundvatten av god kvalitet: Inte hälla ut massa oljor och fetter i diskhon då det rinner ner och ut ut i vattenförloppet vilket påverkar vatten kvalitén. Även försöka minska på utsläpp och farliga ämnen ifrån våra bilar tillexempel.

Levande skogar: Vi måste vara mer sparsamma med våra möbler och tänka på att inte använda lika mycket papper som vi gör idag.

Ingen övergödning: Börja ta vara på vår mat som t.ex. fisk och kött och inte slänga så mycket som vi gör då produktionen ökar mer och mer och det måste gå snabbare, därför göder människor saker och ting.



Vad finns för etapp mål?

Grundvatten av god kvalitet: Inte möjligt innan 2020.

Levande skogar: Inte möjligt innan 2020.

Ingen övergödning: Inte möjligt innan 2020.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida